(2,5 min. leestijd)

Sinds anderhalf jaar zit ik thuis regelmatig in mijn vriezer op het balkon. Ja, in mijn vriezer. Op het balkon. Een ijsbad is op zich al een krankzinnig idee, maar wat is dan een vriezer op je balkon? Waarom doet een mens dat?

Persoonlijke groei

In januari 2017 waagde ik de sprong in het ijskoude water. Ook leerde ik wat de adem voor magie in jezelf kan losmaken en kreeg ik meer grip op mijn mindset.  Na dit weekend kwam  mijn persoonlijke ontwikkeling in een enorme stroomversnelling. Ik maakte nog twee reizen en schreef me in voor de instructeursopleiding. Bovendien kocht ik een vriezer om dagelijks een dip te kunnen nemen… op mijn balkon! Wat ik leerde van het ijsbad had een enorm positieve invloed op de rest van mijn leven. Ik voel me door de Wim Hof Methode meer verbonden met de mensen om me heen, ben rustiger, heb meer creativiteit, haal meer uit mijn sport en ben veel liever voor mezelf geworden.

Zoals je ergens bent, zo ben je overal. Train jezelf om op een liefdevolle manier regie te nemen in een ijsbad en je zult merken dat dit invloed heeft op je hele leven. Jazeker: jezelf tegenkomen in een ijsbadje is voor iedereen goud waard. En stel je voor dat je je kind op jonge leeftijd dit laat ervaren. Je plant een zaadje voor de rest van het leven.  

Mindfulness²

Wel eens gemediteerd of mindfulness gedaan? Bereid je maar voor. Dit is mindfulness in het kwadraat. En niet alleen is het meditatief. Het geeft energie, het is ontspannend, het is goed voor allerlei biologische processen in je lichaam en vooral: het geeft je de regie over je lichaam en welzijn terug. Het ijs spiegelt hoe je op stress reageert. Hoe je bent ten opzichte van moeilijke situaties. Hoe en waar je iets in je lichaam voelt. En: je leert diep ontspannen, omdat spanning en vluchten in een ijsbad simpelweg geen optie is.

In deze krankzinnig drukke tijd met telefoons, internet en hoge verwachtingen is ontspanning en zelfreflectie een must voor ouder en kind.

Je band groeit

Er is nog nooit een plek geweest waar ik zoveel inspirerende, leuke, boeiende en interessante mensen heb ontmoet als op mijn ijs-avonturen. Zijn de mensen daar gemiddeld leuker of boeiender? Nee, dat lijkt me eigenlijk niet. Wat er volgens mij aan de hand is, is dat de mensen daar open staan. De muurtjes die we om ons heen gebouwd hebben vallen even weg.

Door het ademen zet je de systemen open. Tegen de brute ijskoude natuurkracht is geen ego opgewassen. De keuze simpel: overgave of uit het bad gejaagd worden. Tussen jou en je kind ontstaat hierdoor een mooie gelijkwaardigheid die je op weinig plekken tegen komt. In contact met het ijswater blijkt opeens dat we allemaal gewoon maar een mens zijn. Iedereen heeft zijn eigen angsten en onzekerheden. De ruzie over het niet opeten van de boterham met smeerworst is opeens bijzonder relatief. En bovenal: in contact met het ijswater blijkt dat we zoveel meer kunnen dan we onszelf dagelijks vertellen. Die gedeelde ervaring neemt niemand jullie meer af.

 

Angelique van Vliet (Het ijsbadhuis) en Jan Hoetmer (leerbox uitstekend) geven regelmatig ouder-kind Wim Hof Methode workshops.

Laat nu vast je e-mailadres achter als vrijblijvende voorinschrijving!

 

En oja, dat ijsbad op het balkon…?